Légi dicsőségünk

A Citibank megbízásából cseh gépet grafikázott a Graphix-Line

Az esettanulmány készítésének időpontja: 2010. augusztus
Ügyfél: Citibank Europe Plc, cseh régió
Szolgáltatás: járműgrafikázás, autómatricázás

A Citibank cseh régiója és a Cseh Légitársaság (CSA) közös hitelkártyájuk bevezető kampánya keretében grafikáztatták fel a légitársaság egyik gépét. A CSA első alkalommal döntött gépe reklámcélú felmatricázása mellett, így a megfelelő partner megtalálására kiemelt figyelmet fordított a két vállalat.

Háttér 

Grafikázott repülőA Citibank cseh régiója, valamint a Cseh Légitársaság 2010 augusztusában vezette be a lokális piacra szánt, közös Citi CSA MasterCard World nevű hitelkártyáját. Az egyedi előnyöket kínáló kártya bevezető kampányának részeként a légitársaság egyik gépét – a CSA életében először – is felgrafikáztatta a két vállalat. A lehetséges partnerek feltérképezése után a munka elvégzésére végül nem egy helyi céget, hanem kiváló referenciáinak köszönhetően a magyar Graphix-Line Stúdiót kérték fel. A Citibank direktben kereste fel a stúdiót, és reklámügynökség közbeiktatása nélkül adott megbízást.

A Citibank Hungary néhány évvel korábban dolgozott már együtt egy hasonló projekten a stúdióval, és nagyon elégedettek voltak a munkájukkal. Az ő ajánlásuk nyomán kerültünk kapcsolatba a Graphix-Line-nal” – emlékszik vissza Jan Dobiáš, a Citiban Europe Plc cseh régiójának marketingkommunikációs vezetője.


4 ember, 7 óra, 35 m2

A Graphix-Line Stúdió feladata a grafika kinyomtatása, valamint a repülőgép oldalára való felhelyezése volt. A repülőgép használatából adódóan már az anyagválasztás során több speciális körülményt is figyelembe kellett venni. A csapat egy kifejezetten repülőgépek dekorálására rendszeresített fóliát használt, mely -50°C és +80°C között ellenáll az extrém hőmérsékletingadozásoknak. A ragasztott felületet egy speciális lakkal is lekezelték, így a fólia ellenáll a gép tisztításánál és üzemeltetésénél használt anyagoknak, például a jégoldónak, de a kerozinnak is. Emellett a megbízó külön kérése volt a stúdió felé, hogy kiemelten ügyeljenek a színhelyességre.

A munka összetettsége ellenére a kivitelezés valójában rutinfeladat volt a csapatunk számára – jegyezte meg Jenes Ákos, a Graphix-Line projektvezetője. – Számos hasonló megbízásunk volt már, így például a Malév teljes repülőgépflottájának reklámgrafikázását kizárólagosan stúdiónk végzi, cégünk egyébként a 3M és az Avery repülőgép fóliázásra vonatkozó minősítéseivel is rendelkezik.

Felgrafikázott repülő avatása

A cseh légitársaság gépén 35 m2 terület állt rendelkezésre, a teljes grafikát pedig összesen 12 matrica adta ki. A felragasztáson 4 ember 7 órán át dolgozott, és az összkép érdekében még egy kis praktikát is alkalmaztak: „Az egyik fóliát át kellett szabnunk, hogy tökéletes legyen a grafika, de ez nem okozott problémát, repülőgépek esetében ezzel egyébként is számolni szoktunk” – magyarázta Jenes Ákos.

Ugyan a munkát a gép rendelkezésére állásához kellett igazítani, a fóliázás időben elkészült. „A projekt igazolta, hogy jó választás volt a Graphix-Line. A stúdió munkatársainak szakértelme a kivitelezés során végig megmutatkozott: hibátlan, gyors és minőségi munkát végeztek – értékelte a projektet Jan Dobiáš. – Emellett rám személyesen nagyon jó benyomást tett a csapat professzionális hozzáállása, valamint a munka iránt tanusított lelkesedése.“

 

Citi
A Citibank elődje, a City Bank of New York 1812-ben alakult. A világ egyik vezető pénzintézménye mára több mint 140 országban van jelen, és mintegy 200 millió ügyfélszámlát kezel. A csoport a banki és hitelügyintézéstől kezdve a befektetési lehetőségeken át a vagyonkezelésig a pénzügyi termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja magán, vállalati, állami és intézményi ügyfelei számára egyaránt.


Cseh Légitársaság (CSA)

A Cseh Légitársaság 1923-ban alakult, mára partnereivel együttműködésben 46 ország 113 célállomására repíti el utasait. A cég 2001 óta tagja a SkyTeam egyesületnek, mely naponta több mint 13 ezer járatot indít és évente 395 millió utast szállít.
A Cseh Légitársaság számos elismerést szerzett az évek során: sorozatban 10 alkalommal nyerte el a „Legjobb Légitársaság” címet (TTG Travel Awards), 2004 óta őrzi elsőségét a „Közép-/Kelet-Európa Legjobb Légitársasága” versenyen (Official Airline Guide), 2009-ben pedig megvédte a „Közép-Európa Legjobb Légitársasága” címét (Skytrax). Rendelkezik továbbá ISO 14001 (környezetirányítási rendszer) tanúsítvánnyal, és IOSA minősítéssel, melyet az IATA ítél oda egy szigorú üzemeltetés-biztonsági auditot követően.

 
 

REFERENCIÁK

Tudni szeretné, kik szavaztak már bizalmat nekünk?
Tekintse meg referenciáinkat!